Ympäristö

Alueen jätehuollosta huolehtii L&T. Kiinteistöissä on erilliset astiat paperi, lasi, ja metallijätteille, sekä sekalaiselle talousjätteelle. Jätteet on laitettava niihin jäteastioihin joihin kyseiset jätteet kuuluvat.

Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimisto

Hyötyjätteet (paperi, lasi ja metalli) hyötyjäteastioihin, likaantunut paperi tai pahvi sekajätteeseen. Kompostoi biojäte tai laita se biojäteastiaan, jos mahdollista. Biojätteen erilliskeräys tai kompostointi tulee lähiaikoina pakolliseksi kiinteistöissä, joissa on yli 4 asuntoa tai jotka tuottavat biojätettä yli 20 kg viikossa

  • Pantittomat muovipullot ja kanisterit sekajäteastiaan. Joidenkin markettien hyötyjätepisteissä on astiat muoville. Voit käyttää niitä, mutta niissä kerätyn muovin määränpää on sama kuin sekajätteen. 
  • Kun seka- eli yhdyskuntajäte toimitetaan jätteenpolttolaitokselle, sen sisältämä energia saadaan talteen. Noin kahdeksan prosenttia Turun kaupungin kaukolämmöstä saadaan jätteenpoltosta. Sekajäte on Turussa ja sen yhteistyökunnissa siis hyötyjätettä edellyttäen, että se ei sisällä palamattomia tai palamista haittaavia aineksia.
  • Palamattomia ovat esimerkiksi lasi ja metalli, palamista haittaavia taas isokokoiset esineet kuten huonekalut ja kodinkoneet, PVC-muovi, jota on esim. muovimatoissa ja PUR-muovi (vaahtomuovi). Pienet, hyötykäyttökelvottomat esineet kuten hehkulamput ja sulakkeet voit laittaa sekajätteeseen.
  • Sekajäte eli yhdyskuntajäte ei välttämättä ole sama asia kuin kaatopaikalle menevä jäte!
  • Sekajätteeseen ei saa laittaa palamattomia tai palamista haittaavia jätteitä. Ongelmajätteitä sekajätteen joukkoon ei saa laittaa missään.
  • Paperinkeräysastiaan voi laittaa kaiken postin kautta tulevan paperin, myös ikkunakirjekuoret, sekä vanhat puhelinluettelot ja kirjat ilman kansia. Kotikeräyspaperista tehdään sanomalehtipaperia.
  • Lasinkeräysastiat on tarkoitettu värilliselle ja kirkkaalle pakkauslasille eli lasipulloille ja purkeille. Metalliset tai muoviset korkit tai kaularenkaat pitää poistaa, etiketit sen sijaan saavat jäädä. Ennen viemistä keräykseen lasiastiat on muistettava huuhdella.
  • Älä koskaan laita lasinkeräykseen posliinia tai keramiikkaa, sillä jo muutama gramma näitä pilaa tuhannen kilon lasierän. Myöskään opaali- eli maitolasi, ikkunalasi, peililasi, hehkulamput, loisteputket tai uuninkestävät lasivuoat eivät kuulu keräyslasin joukkoon.
  • Metallinkeräysastiat on tarkoitettu kotitalouksista syntyvälle pienmetallille: säilyketölkit, einesvuoat, foliot, korkit, kannet, pantittomat juomatölkit. Myös kattilat, pienikokoiset autojen ja koneiden osat sekä tyhjiksi kaavitut maalitölkit sopivat keräykseen. Elintarvikepakkausten tulee olla huuhdeltuja hajuhaittojen ehkäisemiseksi ja juomatölkkien litistettyjä tilan säästämiseksi. Keräysmetalli toimitetaan metalliteollisuuden raaka-aineeksi. Vie suurikokoinen metalliromu romukauppaan tai kaatopaikan metallinkeräykseen. Metallinkeräysastiaan ei saa laittaa romua, joka ei sinne mahdu tai voi rikkoa astian, eikä astian viereen saa jättää mitään.
  • Tärkein muistettava asia jätteiden lajittelussa on pitää ongelmajätteet erillään sekajätteestä. Ongelmajätteet ovat haitallisia tai vaarallisia ympäristölle tai terveydelle. Ne ovat haitallisia joutuessaan kaatopaikalle tai polttolaitokselle eikä mitään hyötyjätettä voida kierrättää, jos joukossa on vähänkin ongelmajätteitä.
  • Tavallisimpia ongelmajätteitä ovat akut, loisteputket, ja –lamput, paristot, maalit, lakat, öljyt, liuottimet, torjunta-aineet, voimakkaat pesuaineet ja lääkkeet. Jos ostamasi tuotteen pakkauksessa on oranssi, neliönmuotoinen varoitusmerkki, sekä aine että pakkaus ovat ongelmajätettä. Tuote voi olla ongelmajätettä, vaikkei merkkiä olisikaan.
  • Vie ongelmajätteesi aina ongelmajätteen vastaanottoon! Mitään jätteitä –varsinkaan ongelmajätteitä - ei saa jättää heitteille eikä käsitellä huolimattomasti. Ongelmajätteen vastaanotto on aina kotitalouksille ilmaista.
  • Apteekit ottavat vastaan vanhentuneita ja käyttämättä jääneitä lääkkeitä, elohopeakuumemittareita sekä ruiskuja ja neuloja. Vie lääkkeet apteekkiin alkuperäispakkauksissaan, mielellään ilman pahvikoteloita. Pidä jodipitoiset (Betadine, Jodix, Iodosorb) lääkkeet erillään muista. Pidä kuumemittarit, ruiskut ja neulat erillään lääkejätteistä.
  • Vie kaikki paristot ja matkapuhelinten akut paristonkeräysastiaan tai ongelmajätekeräykseen, vaikkei niissä olisikaan ympäristölle haitallisia aineita. Paristot eivät pala vaan haittaavat polttoprosessia.

 Lähde: Turun Kaupungin ympäristönsuojelutoimisto

Ongelmajätteet

Ongelmajätteiden vastaanotto:

  • Topinojan ongelmajätekeskus
    Pitkäsaarenkuja 8, puh. 010 636 153, ma-pe 7-18
  • Kierrätyskeskus Ekotori
    (kotitaloudet), Kirkkotie 10, puh. 277 6300, ma-pe 9-18
  • Kiertävä ongelmajäteauto Yrjö

Turun Seudun Jätehuolto Oy

Sähkö- ja elektroniikkaromu

Sähkö- ja elektroniikkaromua ei saa laittaa sekajätteen joukkoon.

Turun Seudun Jätehuolto Oy

Linkit